Nieuws

28 mei 2018

Nieuw bij Atriumscholen: Eindtoets op de computer

De spanning is eraf voor leerlingen uit groep 8. Nu de uitslag van de Centrale Eindtoets binnen is, weet ieder kind op welk niveau het na de zomervakantie verder gaat in het voortgezet onderwijs. Op vier scholen van stichting Atrium is de eindtoets van Cito dit jaar voor het eerst digitaal afgenomen. Meester Maarten Jak van Rhee van basisschool De Koolvlet ziet vooral voordelen. ,,De toets past zich aan het niveau van het kind aan en je hebt er meer dagen de tijd voor.’’

Nieuw bij Atriumscholen: Eindtoets op de computer
Ook de leerlingen vinden de digitale toets fijn werken. ,,Het lijkt makkelijker te gaan’’, vindt Julius. ,,Je kunt de hulpmiddelen, zoals een liniaal of een markeerstift, gewoon aanklikken. Je hebt dus geen last van andere kinderen die in hun etui rommelen.’’ Marenne voelde dat voordeel aan den lijve. ,,Ik ben altijd mijn potlood kwijt. Dan zit ik weer vijf minuten te zoeken, dat gaat van m’n tijd af en daar ga ik over stressen.’’ Op de computer werken is ook gewoon leuker, vinden de leerlingen.

 

Maarten Jak van Rhee had er vooraf wel veel werk aan. Als ict-coördinator moest hij allerlei voorbereidingen treffen op de Chromebooks. Zo mogen leerlingen tijdens de toets niets op internet kunnen opzoeken, terwijl de toets wel via het internet loopt. Even leek het erop dat een update van Google roet in het eten gooide, maar dat was loos alarm. ,,Het nadeel is: als het internet het niet doet, ben je nergens.’’

 

Voordelen

Maar die spanning weegt niet op tegen de voordelen, vindt hij. De toets is adaptief: na een opdracht of tien past hij zich aan het niveau van het kind aan. ,,Er zijn kinderen die naar het basisberoepsonderwijs gaan. Als zij te moeilijke opdrachten krijgen, dan is dat frustrerend. Dat ze de toets nu op hun eigen niveau konden maken, vond ik heel gaaf.’’  De papieren toets moet in drie dagen worden afgenomen, voor de digitale heb je twee weken de tijd. ,,Je kunt het daardoor in meer stukken hakken en over meer dagen verdelen. Dat maakt het minder spannend.’’ Ook is het op de computer nooit onduidelijk of een kind een bolletje nou heeft ingekleurd of juist uitgegumd.

 

De uitslag van de Citotoets is inmiddels binnen. Net als in voorgaande jaren komt hij bij de meeste kinderen overeen met het advies van de leerkrachten. Een paar leerlingen scoorden hoger dan het advies. ,,Dat zijn eigenlijk altijd de leerlingen waar je voorheen over twijfelde. Het zit er wel in, maar het komt er niet uit. Je moet eerst laten zien dat je het waar kunt maken.’’ Nu hebben zij dat laten zien en krijgen de meesten van hen een aangepast advies, in overleg met hun ouders.

 

Bij Marenne en Julius kwam de uitslag van de toets overeen met het advies dat ze al op zak hadden. ,,Het klopt helemaal. Dat is wel fijn’’, zegt Julius. Hij gaat naar het vwo op het Stedelijk Dalton College in Alkmaar. Marenne gaat havo doen op de locatie Han Fortmann van het Trinitas College in Heerhugowaard. Maar nu eerst oefenen voor de eindmusical. En gewoon nog twee maanden naar school.

 

Bron: Website Stichting Atrium

De Koolvlet is samen met dertien andere scholen een onderdeel van Allente. Allente vormt het bestuur voor opvang en onderwijs met een openbaar karakter, algemeen bijzonder en katholiek identiteit in Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar.