Nieuws

24 januari 2018

Voorlezen: daar word je blij van!

Woensdag 24 januari beginnen de Nationale Voorleesdagen weer. Het prentenboek van het jaar is "Ssst, de tijger slaapt."

Tijdens de Kinderboekenweek hebben wij ook aandacht aan het thema griezelen besteed en lezen centraal gesteld. Er wordt in het hele land extra aandacht besteed aan het voorlezen aan kinderen. Waarom voorlezen aan kinderen zo belangrijk is?


Leesplezier begint met voorleesplezier. Liefde voor boeken en interesse in lezen ontstaat vanzelf als jonge kinderen veel worden voorgelezen. Plaatjes kijken, figuurtjes zoeken of lekker bladeren in verschillende boeken maakt hen nieuwsgierig naar de verhalen die erbij horen. Daarvoor zijn mensen die hen voorlezen onmisbaar. De Nationale Voorleesdagen zijn er in het bijzonder om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Voorlezen bevordert de taalvaardigheid en daar heeft een kind op school, waar lezen één van de belangrijkste vaardigheden is, veel profijt van. 

 

In prentenboeken bestaan ze: monsters, spoken en andere angstaanjagende wezens. Dat is leuk, want kleuters vinden het heerlijk om te griezelen. Ze gaan helemaal op in het verhaal, al weten ze dat het niet echt is. Samen een verhaal beleven en praten over nachtmerries, enge beesten of vuurspuwende draken, versterkt de band.

 

Aan fantasie ontbreekt het kinderen niet. Moeiteloos imiteren ze de boze wolf, heks, prinses of toverfee. Sprookjes en andere mysterieuze avonturen sluiten daar uitstekend op aan. Rond de kleuterleeftijd gaan kinderen sprookjes echt waarderen. En al is de grens tussen fantasie en realiteit op deze leeftijd nog niet zo duidelijk, ze begrijpen best waar het om draait: de held komt in de problemen, moet strijden, maar overwint tenslotte altijd.

 

Waar zou dit boek over gaan? De voorplaat van een boek verraadt al iets over de inhoud. Door er samen over te praten zet u uw kind aan het denken en kijkt het al bewuster naar de afbeelding en letters van de titel. Laat uw kind tijdens het voorlezen vooral genieten van de tekst en de illustraties. Na afloop is het leuk om nog eens uit te pluizen wat er precies gebeurde in het verhaal, hoe het probleem werd opgelost of hoe het anders had kunnen aflopen.

 

Prentenboeken op rijm zijn prettig om naar te luisteren. Kleuters genieten van het metrum, het ritme, de intonatie en de klank van de woorden. Ze leren dat je met weinig woorden veel kunt zeggen. Er zijn zelfs boeken die helemaal geen tekst bevatten en toch heel vermakelijk zijn vanwege de originele vorm en kunstzinnige tekeningen. 

 

In prentenboeken worden fantasie en werkelijkheid soms door elkaar gebruikt in hetzelfde verhaal. Tekst en beeld zijn gelijkwaardig en vormen een onlosmakelijk geheel.Dat maakt deze boeken zo bijzonder.

 

Door  illustraties in boeken maken kinderen al jong kennis met kunst. Er wordt wel gezegd dat een prentenboek het eerste museum is dat het kind bezoekt; prenten zijn immers ner schilderijtjes. Met verschillende technieken hebben succesvolle prentenboekmakers verhalen op unieke wijze in beeld gebracht.

 

Hoe vaker u kinderen voorleest, hoe groter de voorsprong is in hun taalvaardigheid en hoe beter hun schoolprestaties in het algemeen. Want als ze thuis al in aanraking zijn geweest met letters, klanken en woorden, ontwikkelen ze een betere leesvaardigheid.

 

Iedere dag een kwartiertje voorlezen zorgt voor een leven lang voorleesplezier! Kiest u een boek waar u zelf enthousiast over bent? Dan draagt u dat automatisch over op uw kind en groeit de liefde voor boeken vanzelf.

De Koolvlet is samen met dertien andere scholen een onderdeel van Allente. Allente vormt het bestuur voor opvang en onderwijs met een openbaar karakter, algemeen bijzonder en katholiek identiteit in Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar.