Nieuws

We zijn weer open!

We zijn weer open!

08 februari 2021 -  

Blije leerlingen op De Koolvlet

Na vijf weken online onderwijs zijn de leerlingen van Basisschool De Koolvlet weer feestelijk gestart!
Zondagavond was het nog even spannend vanwege de weersvoorspellingen, maar gelukkig kon De Koolvlet maandagochtend toch gewoon openen.
Alle leerlingen en medewerkers hebben het winterse weer getrotseerd en het was een historisch moment om na een bijzondere periode van een lockdown met elkaar plezier te beleven aan de sneeuw op het schoolplein.

De leerlingen van De Koolvlet hebben de afgelopen periode hard gewerkt thuis. Elke ochtend gingen ze van start met de dagtaak die de leerkrachten klaarzetten. Er waren online meetings om de verbinding met elkaar te houden maar natuurlijk ook voor instructie om weer verder aan het werk te kunnen.

De leerlingen zijn heel blij dat ze weer naar school mogen. Ze vertellen dat het soms moeilijk was om je thuis goed te kunnen concentreren maar ze hebben vooral de sociale contacten gemist. De dagen thuis duurden best lang. De motivatie voor school was minder en doordat ze veel alleen waren en weinig buiten speelden voelden ze dat ze er minder gelukkig van werden.
Wat de kinderen gaan missen? Het uitslapen tot 8.45u, de dicteefilmpjes in je eigen tempo maken en de snelle hulp van de leerkrachten in de chat.
De leerlingen vertellen dat hun ouders ook blij zijn dat De Koolvlet weer open is omdat er dan weer meer rust komt. De leerlingen vonden wel dat hun ouders heel goed hebben geholpen bij hun schoolwerk!

Maandag hebben de leerlingen hun ervaringen kunnen uitwisselen en zijn er allerlei groepsvormingsactiviteiten gedaan om weer aan elkaar te wennen en het fijn met elkaar te kunnen hebben. Je veilig en ontspannen voelen is voor De Koolvlet de basis om tot leren te komen. Daarna gaan ze weer kijken hoe de leerlingen zich ontwikkelt hebben en gaan ze door met waar leerlingen gebleven zijn. De Koolvlet is er van overtuigd dat het met deze ontwikkeling wel weer goed komt.

De nieuwe RIVM-maatregelen zijn nog best een uitdaging voor De Koolvlet, maar de leerkrachten doen er alles aan om het onderlinge contact te minimaliseren. De school wil natuurlijk niet dat de besmettingscijfers weer oplopen en dat er een kans bestaat dat er nog een periode van thuisonderwijs volgt. Leerlingen, ouders en leerkrachten worden namelijk het gelukkigst van gewoon fysiek onderwijs!

 

Online thuisonderwijs

26 januari 2021 - Sinds 4 januari ontvangen de leerlingen van De Koolvlet online thuisonderwijs. 
Dit vraagt om een goede samenwerking tussen leerling - leerkracht - ouders.
De leerlingen krijgen elke dag een dagtaak waarbij de leerlingen zelf hun dag kunnen inplannen. Er staan instructiefilmpjes klaar en de leerlingen leveren hun werk online in.
Via de chat is de leerkracht beschikbaar voor vragen en hulp. Daarnaast worden er vidoemeetings georganiseerd om een groepsgesprek te voeren of om in een kleiner groepje extra instructie te ontvangen.

Wij zijn er trots op dat we dit met elkaar mogelijk maken!

kinderpostzegels

kinderpostzegels

18 december 2020 - 

Kinderpostzegelactie


Fantastisch, mede door de geweldige inzet van onze leerlingen in groep 7 en 8 is er dit jaar een totaalbedrag van 7,6 miljoen opgehaald!

 

Parro

Parro

18 december 2020 - 


Naar aanleiding van de behoeften van zowel de ouders als leerkrachten zijn wij op zoek gegaan naar een gebruiksvriendelijk middel om de communicatie tussen ouders en school te verbeteren.


Lees meer ›

nieuw contactpersoon van Centrum voor Jeugd en Gezin

11 december 2020 - Beste ouders,

 

Middels dit bericht wil ik u informeren dat ik in verband met een andere baan geen contactpersoon meer ben van de Koolvlet. Mijn collega Erika Katoen zal vanaf 1 januari uw nieuwe contactpersoon zijn op de Koolvlet. Hieronder stelt zij zich aan u voor. Ik wil u bedanken voor de fijne gesprekken die ik heb gehad.

 

Hartelijke groeten,

 

Annemarie Schaap

 

 
Lees meer ›

bericht vanuit centrum jeugd en gezin

bericht vanuit centrum jeugd en gezin

10 november 2020 - Samen opvoeden tijdens corona

 

 

Het leven van kinderen en ouders wordt al maandenlang beïnvloed door coronamaatregelen. In het voorjaar van 2020 waren de meeste gezinnen aan huis gebonden. Geen vrijheid meer en geen keuzes meer, terwijl juist vrijheid een belangrijk deel is van wie we zijn. Dat was vervelend en raar.

 

Voor een aantal gezinnen was dit ingrijpend. Bij anderen voelde het niet meer mógen kiezen soms ook als niet meer hóeven kiezen. Best lekker voor even, vonden ook veel ouders en kinderen.

 

Inmiddels zijn ook weer nieuwe en strengere maatregelen waar gezinnen mee te maken hebben. Thuis, op school en op de sportclub. Hier worden alle gezinnen mee geconfronteerd de komende maanden. Wat extra lastig is, is dat de feestdagen voor de deur staan.

Ouders maken veel keuzes voor hun kinderen. Dat is een belangrijk onderdeel van opvoeden. Het coronavirus plaatst ons voor nieuwe keuzes: wel of niet oma en opa, wel of niet naar de speeltuin, wel of niet naar dat verjaardagsfeestje, wel of niet met vriendjes afspreken. Met als grote nieuwe afweging: Is het veilig voor de gezondheid van mijzelf en van anderen? Veel ouders vinden dat moeilijk, want hoe maak je de juiste keuze voor een baby, een schoolkind? Over een aantal afspraken hoef je niet na te denken: de maatregelen gelden voor iedereen. Voor hoe dat uitpakt in jouw eigen situatie, is het belangrijk om ook nu te vertrouwen op eigen intuïtie.

 

Hoop en optimisme zijn hierbij heel belangrijk. Dat motiveert kinderen en biedt houvast. Opvoeders mogen vertrouwen hebben in de creativiteit en flexibiliteit van kinderen. Kinderen zijn vaak heel slim (en grappig) in het bedenken van oplossingen. Zeg tegen kinderen dat ze ertoe doen, dat jij rekening met ze houdt, geef ze complimenten en laat ze meedenken over het leven en nu bijvoorbeeld de aankomende tijd waarbij de feestdagen anders zullen zijn. Als kinderen oefenen met meedenken en hun antwoorden serieus worden genomen, leren zij dat het belangrijk is om een eigen mening te hebben en die te delen met anderen. Corona is een mooie aanleiding om ze mee te laten denken. Zo laten ouders hun kind voelen dat je óók als kind invloed kunt hebben op je eigen leven. Dat geeft kinderen vertrouwen en ondersteunt de ontwikkeling van hun veerkracht. Later, bij lastige keuzes of onverwachte situaties zoals nu corona, weten zij hoe je door vragen te stellen en de dialoog te zoeken tot een oplossing komt. Hoe je samen krachten kunt bundelen en samen een stapje verder kunt komen. Door denkkracht krijg je moed om onvoorspelbaarheid aan te gaan.

 

Door de coronamaatregelen merken we hoe belangrijk het is om samen op te voeden. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en zoekt naar manieren om hiermee om te gaan. Delen met anderen en horen hoe zij met corona omgaan, kan helpen. De feestdagen staan voor de deur. Probeer vooral te kijken naar wat wel kan, hou het positief. Bekijk bij elke feestdag welke ideeën de kinderen zelf hebben.

 

 

Ter inspiratie wat ideetjes:

 

Sint maarten

Snoep verstoppen in huis en zoeken

Pompoen snijden

Kies een spel waarbij je snoep kunt verdienen in plaats van punten

Maak er in en rond het huis een lichtjes avond van door samen met lichtjes het huis versieren

 

Sinterklaas

digitaal sinterklaas vieren met familie met gedichten en surprises

Sinterklaas film kijken

Pepernoten maken

Gedichten voor familie en vrienden schrijven en opsturen

Alcoholvrije cocktails maken

Speurtocht door het huis

Cadeautjes verstoppen voor elkaar

 

Kerst

Gezelligheid buiten bij de vuurkorf, marshmallows en broodjes roosteren

Kook samen een meer-gangendiner

Miniplaybackshow met andere gezinnen online

Kerstballen maken

‘s Avonds langs de verlichte tuinen wandelen

 

Veel plezier alvast!

 

(Bron: www.nji.nl/nl/coronavirus/Ouders/Dagelijks-leven/Samen-opvoeden,-tijdens-corona-en-daarna)

 

U bent welkom om contact met mij op te nemen bij vragen rondom opgroeien en opvoeden, ook in deze tijd. Samen bespreken we dan wat uw vraag is en wat we kunnen doen om samen tot een mogelijke oplossing te komen.

 

Hartelijke groet,

 

Annemarie Schaap

Jeugd en gezinscoach CJG Langedijk

Telefoonnummer: 06-22856203 E-mail adres: a.schaap@gemeentelangedijk.nl

IKC-vorming

06 november 2020 - 

Sinds 1 januari 2020 is De Koolvlet onderdeel van Stichting Allente opvang en onderwijs. Dit geldt ook voor de kinderopvang in ons gebouw en basisschool De Phoenix.
In de toekomst zullen wij meer samenwerking met elkaar gaan zoeken om de doorgaande lijn van 0 tot 13 jaar te bevorderen en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten en elkaar te versterken. Deze samenwerking start met een kennismaking van ons team met de collega's van De Phoenix. 

De studiedag van woensdag 25 november stond in het teken van deze kennismaking. Door de veiligheidsvoorschriften zijn onze mogelijkheden om kennis met elkaar te maken beperkt. Daarom is deze studiedag verplaatst naar woensdag 31 maart 2021.

scholentoernooi volleybal

06 november 2020 - 

Scholentoernooi volleybal


De Koolvlet heeft woensdag 14 oktober meegedaan aan het scholenvolleybaltoernooi van Relay en Ardea.
Ze zijn eerste geworden!


De Koolvlet is samen met dertien andere scholen een onderdeel van Allente. Allente vormt het bestuur voor opvang en onderwijs met een openbaar karakter, algemeen bijzonder en katholiek identiteit in Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar.