Nieuws

bericht vanuit centrum jeugd en gezin

bericht vanuit centrum jeugd en gezin

10 november 2020 - Samen opvoeden tijdens corona

 

 

Het leven van kinderen en ouders wordt al maandenlang beïnvloed door coronamaatregelen. In het voorjaar van 2020 waren de meeste gezinnen aan huis gebonden. Geen vrijheid meer en geen keuzes meer, terwijl juist vrijheid een belangrijk deel is van wie we zijn. Dat was vervelend en raar.

 

Voor een aantal gezinnen was dit ingrijpend. Bij anderen voelde het niet meer mógen kiezen soms ook als niet meer hóeven kiezen. Best lekker voor even, vonden ook veel ouders en kinderen.

 

Inmiddels zijn ook weer nieuwe en strengere maatregelen waar gezinnen mee te maken hebben. Thuis, op school en op de sportclub. Hier worden alle gezinnen mee geconfronteerd de komende maanden. Wat extra lastig is, is dat de feestdagen voor de deur staan.

Ouders maken veel keuzes voor hun kinderen. Dat is een belangrijk onderdeel van opvoeden. Het coronavirus plaatst ons voor nieuwe keuzes: wel of niet oma en opa, wel of niet naar de speeltuin, wel of niet naar dat verjaardagsfeestje, wel of niet met vriendjes afspreken. Met als grote nieuwe afweging: Is het veilig voor de gezondheid van mijzelf en van anderen? Veel ouders vinden dat moeilijk, want hoe maak je de juiste keuze voor een baby, een schoolkind? Over een aantal afspraken hoef je niet na te denken: de maatregelen gelden voor iedereen. Voor hoe dat uitpakt in jouw eigen situatie, is het belangrijk om ook nu te vertrouwen op eigen intuïtie.

 

Hoop en optimisme zijn hierbij heel belangrijk. Dat motiveert kinderen en biedt houvast. Opvoeders mogen vertrouwen hebben in de creativiteit en flexibiliteit van kinderen. Kinderen zijn vaak heel slim (en grappig) in het bedenken van oplossingen. Zeg tegen kinderen dat ze ertoe doen, dat jij rekening met ze houdt, geef ze complimenten en laat ze meedenken over het leven en nu bijvoorbeeld de aankomende tijd waarbij de feestdagen anders zullen zijn. Als kinderen oefenen met meedenken en hun antwoorden serieus worden genomen, leren zij dat het belangrijk is om een eigen mening te hebben en die te delen met anderen. Corona is een mooie aanleiding om ze mee te laten denken. Zo laten ouders hun kind voelen dat je óók als kind invloed kunt hebben op je eigen leven. Dat geeft kinderen vertrouwen en ondersteunt de ontwikkeling van hun veerkracht. Later, bij lastige keuzes of onverwachte situaties zoals nu corona, weten zij hoe je door vragen te stellen en de dialoog te zoeken tot een oplossing komt. Hoe je samen krachten kunt bundelen en samen een stapje verder kunt komen. Door denkkracht krijg je moed om onvoorspelbaarheid aan te gaan.

 

Door de coronamaatregelen merken we hoe belangrijk het is om samen op te voeden. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en zoekt naar manieren om hiermee om te gaan. Delen met anderen en horen hoe zij met corona omgaan, kan helpen. De feestdagen staan voor de deur. Probeer vooral te kijken naar wat wel kan, hou het positief. Bekijk bij elke feestdag welke ideeën de kinderen zelf hebben.

 

 

Ter inspiratie wat ideetjes:

 

Sint maarten

Snoep verstoppen in huis en zoeken

Pompoen snijden

Kies een spel waarbij je snoep kunt verdienen in plaats van punten

Maak er in en rond het huis een lichtjes avond van door samen met lichtjes het huis versieren

 

Sinterklaas

digitaal sinterklaas vieren met familie met gedichten en surprises

Sinterklaas film kijken

Pepernoten maken

Gedichten voor familie en vrienden schrijven en opsturen

Alcoholvrije cocktails maken

Speurtocht door het huis

Cadeautjes verstoppen voor elkaar

 

Kerst

Gezelligheid buiten bij de vuurkorf, marshmallows en broodjes roosteren

Kook samen een meer-gangendiner

Miniplaybackshow met andere gezinnen online

Kerstballen maken

‘s Avonds langs de verlichte tuinen wandelen

 

Veel plezier alvast!

 

(Bron: www.nji.nl/nl/coronavirus/Ouders/Dagelijks-leven/Samen-opvoeden,-tijdens-corona-en-daarna)

 

U bent welkom om contact met mij op te nemen bij vragen rondom opgroeien en opvoeden, ook in deze tijd. Samen bespreken we dan wat uw vraag is en wat we kunnen doen om samen tot een mogelijke oplossing te komen.

 

Hartelijke groet,

 

Annemarie Schaap

Jeugd en gezinscoach CJG Langedijk

Telefoonnummer: 06-22856203 E-mail adres: a.schaap@gemeentelangedijk.nl

IKC-vorming

06 november 2020 - 

Sinds 1 januari 2020 is De Koolvlet onderdeel van Stichting Allente opvang en onderwijs. Dit geldt ook voor de kinderopvang in ons gebouw en basisschool De Phoenix.
In de toekomst zullen wij meer samenwerking met elkaar gaan zoeken om de doorgaande lijn van 0 tot 13 jaar te bevorderen en gebruik te maken van elkaars kwaliteiten en elkaar te versterken. Deze samenwerking start met een kennismaking van ons team met de collega's van De Phoenix. 

De studiedag van woensdag 25 november stond in het teken van deze kennismaking. Door de veiligheidsvoorschriften zijn onze mogelijkheden om kennis met elkaar te maken beperkt. Daarom is deze studiedag verplaatst naar woensdag 31 maart 2021.

scholentoernooi volleybal

06 november 2020 - 

Scholentoernooi volleybal


De Koolvlet heeft woensdag 14 oktober meegedaan aan het scholenvolleybaltoernooi van Relay en Ardea.
Ze zijn eerste geworden!


Kinderboekenweek

23 september 2020 - Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!

Heb jij het lied al gehoord van kinderen voor kinderen? Hiermee zullen wij woensdag 30 september de Kinderboekenweek op school openen. 
In de klas kiezen wij een specifiek thema om over te werken. Dit zal resulteren tot een museum in school. De kinderen zullen deze bezoeken met de leerkracht. Er zullen foto's worden gemaakt zodat ook ouders een kijkje kunnen nemen. Deze foto's zullen achteraf op de website te zien zijn. 
Helaas is er dit jaar geen kleedjesmarkt om boeken te verkopen. 

We sluiten op vrijdag 9 oktober de Kinderboekenweek af met een museumbezoek en met het ingestudeerde lied. 

We hebben er zin in!

Atrium wordt Allente

Atrium wordt Allente

01 januari 2020 - De Blauwe Loper, Atrium en Kinderopvang Langedijk hebben hun krachten gebundeld. Vanaf 1 januari 2020 zijn wij één nieuwe organisatie voor opvang en onderwijs met de nét zo nieuwe naam: Allente. Want opvoeden, ontwikkelen en samen leren, spelen en leven gebeurt het beste als alle verantwoordelijke partijen samenwerken. Met alle soorten opvang en onderwijs onder één dak.

 

Allente heeft één belangrijk doel: kinderen van 0-12 jaar - in de lente van hun leven - hun talenten laten ontdekken en optimaal ontwikkelen.

 

Bekijk het filmpje voor een uitleg over de nieuwe naam en het logo.
Lees meer ›

Opening Brug

Opening Brug

02 december 2019 - 

Het duurde alles bij elkaar nog bijna twee jaar, maar nu is 'ie er ook: de zo gewenste schoolbrug bij twee basisscholen in Broek op Langedijk. Leerlingen namen zelf het initiatief voor de 'langzaamverkeerbrug', omdat ze de verkeerssituatie bij school niet langer veilig vonden.

 

De leerlingenraad van De Phoenix en De Koolvlet mag trots op zichzelf zijn. Ze vonden de verkeerssituatie bij school gevaarlijk en bedachten een plan om dat te verbeteren. 's Ochtends en in de middag is het een grote drukte met auto's, fietsers en lopende leerlingen bij de Keppelsloot. Iedereen moest over één brug, en dat levert onveilige situaties op.

Een eigen brug tussen het schoolplein en een parkeerplaats zou die verkeersstromen uit elkaar kunnen halen. Met dat idee voerden ze actie tot in het gemeentehuis en lobbyden bij raadsleden en de wethouder voor hun brug. Die is er nu. Geen luxe ontwerp, maar een 'simpele' brug die door gemeente is betaald.

 

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/257724/leerlingen-hebben-eindelijk-hun-veilige-schoolbrug-heel-belangrijk-en-blij-dat-ie-er-is

Brug

15 november 2019 - 

Eindelijk wordt de nieuwe brug gebouwd!

 

Doel: ouders kunnen makkelijk parkeren op de grote parkeerplaats, zodat het rustiger en veiliger wordt rondom de school. Daarnaast hoeven vele leerlingen niet meer over het gevaarlijke kruispunt bij de Laansloot. Een goede verbetering dus. De brug wordt op d

it moment gebouwd en de verwachting is dat hij over een paar weken wordt opengesteld.

 

Met de leerlingenraad van de Koolvlet en de Phoenix hebben we nagedacht over een mooie openingsactie. U wordt geïnformeerd wanneer het zover is.

Schoolfruit

Schoolfruit

15 november 2019 - We doen dit schooljaar mee aan EU-schoolfruit. Dit zal van 11 november tot 17 april zijn en er zullen gedurende deze periode lessen over fruit, groente en gezonde voeding zijn. 

 

De drie vaste groente- en fruitdagen op de Koolvlet worden: Woensdag, donderdag en vrijdag. We ontvangen de levering van de leverancier Halm B.V. 

 

De fruitdag op de maandag blijft zoals het was. Op de dinsdag mag uw kind een gezond koekje meenemen voor de ochtendpauze.

 

Op naar een lekker en gezond schooljaar!

 

Het fruit van de komende week is: mango, meloen en mandarijn
Lees meer ›

ICE games groepen 4 t/m 8

16 oktober 2019 - Op maandag 14 oktober deden de groepen 4 tot en met 8 mee aan de ICE games. Een uniek beweegprogramma voor basisscholen in de regio. Tijdens het maximaal 2 uur durende programma worden leerlingen verschillende activiteiten aangeboden met o.a. Schaatsen op houtjes, Curling, Biatlon, ICE Biken, IJshockey en Sjoel de Puck. 

 
Bekijk fotoalbum ›

Hoofluis

02 september 2019 - Hoofdluis heb je niet alleen. Je kunt er niets aan doen als je hoofdluis krijgt. Het is belangrijk dat de leerkracht weet dat uw zoon of dochter luizen heeft. Uiteraard wordt er discreet met deze melding omgegaan.  Zij kunnen andere ouders vragen om op hoofdluis te letten bij hun kinderen.  Ook zal er direct in de gehele klas een controle plaats vinden. Na iedere vakantie en wanneer er luizen in de klas zijn aangetroffen, is het zeer raadzaam om lang haar vast te doen voor de duur van 2 weken.
Lees meer ›
Leerlingenraad

Leerlingenraad

01 augustus 2019 - Kwaliteitszorg is iets waar wij als school aandacht aan besteden. Ouders mogen periodiek hun mening geven (in januari ontvangt u hiervoor weer een oudervragenlijst), verbeterpunten uit de inspectierapporten krijgen aandacht. Aan de leerlingen wordt echter meestal niets gevraagd, terwijl zij juist degene zijn waar het om draait op een school! Wat vinden zij? 
Lees meer ›

College stemt in met ontwerp brug Laansloot

22 januari 2019 -  

Dinsdag 15 februari is het college van de gemeente akkoord gegaan met een voorstel aan de gemeenteraad om in te stemmen met het verlenen van het budget voor de aan te leggen brug bij de Laansloot.

De leerlingenraad van zowel de Koolvlet als de Phoenix hebben advies mogen geven over de twee ontwerpen die er liggen. De leerlingen hebben nagedacht over de veiligheid van de nieuwe brug maar ook of de brug past bij de doelgroep; kinderen van de Mayersloot. Het ontwerp ziet er prachtig uit.
Het wordt een langzaamaanbrug voor voetgangers. Voor ouders is het dan nog makkelijker om auto’s te parkeren achter de Laansloot. Daarnaast hoeven fietsers en voetgangers niet meer allemaal over de gevaarlijke T-splitsing bij de Voorburggracht.

De gemeente verwacht dat in mei gestart wordt met de bouw.

U kunt hier het hele artikel lezen uit het Noordhollands Dagblad.

Bag2School

21 januari 2019 - 

Wij willen u via deze weg graag informeren over onze aankomende inzamelingsactie voor de Koolvlet. Wij hebben via de organisatie Bag2School Nederland een kleding inzamelingsactie opgezet om extra geld in te zamelen voor onze school.

Bag2School Nederland verzamelt kleding van scholen, instellingen en verenigingen en keert per kilo een bedrag uit. Bag2School wil de afvalberg niet nóg hoger maken en deze wijze van werken is een mooie manier om van niet meer gebruikte kleding af te komen. Daarnaast helpt het ons te sparen voor (doel van actie). Bag2School Nederland heeft sinds de start in 2006 al meer dan 1,5 miljoen euro uitgekeerd!

Bag2School zal de kleding inzamelen op 25 maart. Breng uw zakken alstublieft naar het podium in de hal en help ons om samen een fantastische inzameling neer te zetten!
Lees meer ›

Schoolbibliotheek

21 januari 2019 - 

Wij zijn druk bezig om onze schoolbibliotheek weer aantrekkelijk en up to date maken. We hebben nieuwe boekenkasten besteld, de boeken worden uitgezocht en oude boeken halen we uit de bieb. Mdet de opbrengst van ‘bag2school’ willen wij graag jaarlijks onze boeken aanvullen zodat onze leerlingen zin krijgen om te gaan lezen.

We hebben op dit moment één ouder die nieuwe boeken lamineert zodat ze langer netjes blijven. Welke ouder zou hierbij willen aansluiten zodat het gezelliger is om deze klus samen te verrichten?

Geef je naam door aan de directie wanneer je wel wilt helpen met het lamineren van boeken. Je bent vrij om te bepalen op welk moment en waar je deze klus wilt uitvoeren.

Leerlingen van de Koolvlet verrichten heldendaden voor kinderen in nood op Save the Children's Foute Kersttruiendag

20 december 2018 - Leerlingen van de Koolvlet hebben op 14 december heldendaden verricht in hun foute kersttrui om geld op te halen voor hun leeftijdsgenoten die opgroeien in een oorlog of een ramp hebben meegemaakt. Dit deden zij door een kerstmarkt te organiseren.

 

We hebben met elkaar maar liefst €374,70 opgehaald!

 

Lees het verslag van onze actie door de coördinatoren Daan IJntema en Emke Bodde uit groep 8.
Lees meer ›

Mediators Vreedzame School

20 december 2018 - 

Onze school is net als u voortdurend 

bezig met opvoeden. Wij doen dat vanuit de uitgangspunten van De Vreedzame School. De Vreedzame School is een programma dat streeft naar een klimaat in school en klas waarin betrokkenheid en verantwoordelijkheid van kinderen centraal staan.

 

Dit jaar starten we met mediators binnen de school.

Lees meer ›

Inschrijven nieuwsbrief schooljaar 2018-2019

26 juli 2018 - 

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie (EU) dezelfde privacywetgeving geldt.
 
In verband met de AVG vragen wij u of u de nieuwsbrief wilt blijven ontvangen in schooljaar 2018-2019. Het is belangrijk dat u zich inschrijft, want anders ontvangt u de nieuwsbrief niet meer. Dus ook als u niets doet, dan krijgt u de nieuwsbrief niet meer.

Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier:

Klas in the Cloud

13 juli 2018 - 

In het tijdschrift Talent van juni 2018 stond een mooi artikel over Klas in the Cloud. Heeft u deze al gelezen?

 

Het artikel kunt u hier vinden.

Personeelszaken

22 december 2017 - Na de kerstvakantie zijn er een aantal wijzigingen in ons personeel waar wij u graag van op de hoogte houden.
Lees meer ›

In uiterste nood de klas naar huis

14 december 2017 - De staking is het gevolg van jarenlange bezuinigingen op het onderwijs. 

Zo is de wet passend onderwijs ingevoerd met als doel zo weinig mogelijk kinderen te verwijzen naar het speciaal onderwijs. Dit betekent echter dat leerlingen die meer zorg nodig hebben in de reguliere klassen zitten, terwijl er geen extra geld voor beschikbaar wordt gesteld. Dus meer werkdruk voor leerkrachten die alle kinderen de gewenste aandacht willen geven.
Lees meer ›

Klas in de cloud: Een bijzonder aanbod voor slimme kinderen

Klas in de cloud: Een bijzonder aanbod voor slimme kinderen

07 december 2017 - Kinderen die meer- of hoogbegaafd zijn, hebben extra uitdaging nodig. Atrium Basisscholen is een bijzondere pilot gestart waarbij slimme kinderen in de cloud extra verdieping en verbreding krijgen aangeboden. Alle scholen van Atrium doen mee.
Lees meer ›

Onderwijsstaking 12 december

05 december 2017 - Omdat het kabinet niet heeft gereageerd op het ultimatum van PO in actie, dat om 10.00 uur vandaag afliep, heeft de actiegroep basisschoolleraren opgeroepen 

om volgende week het werk neer te leggen. "Op 12 december gaan de basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs in het hele land een dag lang dicht", staat in het persbericht van het collectief PO-Front, waar PO in actie deel van uitmaakt.

 

 
Lees meer ›

De Koolvlet is samen met dertien andere scholen een onderdeel van Allente. Allente vormt het bestuur voor opvang en onderwijs met een openbaar karakter, algemeen bijzonder en katholiek identiteit in Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar.