Nieuws

02 september 2019

Hoofluis

Hoofdluis heb je niet alleen. Je kunt er niets aan doen als je hoofdluis krijgt. Het is belangrijk dat de leerkracht weet dat uw zoon of dochter luizen heeft. Uiteraard wordt er discreet met deze melding omgegaan.  Zij kunnen andere ouders vragen om op hoofdluis te letten bij hun kinderen.  Ook zal er direct in de gehele klas een controle plaats vinden. Na iedere vakantie en wanneer er luizen in de klas zijn aangetroffen, is het zeer raadzaam om lang haar vast te doen voor de duur van 2 weken.

Hoofdluis oplopen is gewoon pech hebben. Het heeft niets te maken met vies of schoon haar. Een hoofdluis gaat in je haar zitten en legt daar tot wel 6 eitjes per dag in je haar. Voor je het weet, zit heel je haar opeens vol kriebelende beestjes. En die beestjes kunnen van het ene hoofd weer heel gemakkelijk naar een ander hoofd wandelen. Daarom is het belangrijk de hoofdluis zo snel mogelijk weg te krijgen. 

 

Hoe ziet hoofdluis eruit?  Een hoofdluis is een klein, grijsblauw beestje. Zo groot als een sesamzaadje. Als de hoofdluis een beetje bloed opzuigt verandert hij van kleur. Dan wordt hij roodbruin. Neten (zo noem je de eitjes van de hoofdluis) zien eruit als witte, grijze, of zwarte stipjes. Ze zitten op het haar, dicht bij de haarwortel. 

Hoe weet je of je hoofdluis hebt? Als je nog maar een of twee luizen hebt, merk je meestal niks. Maar als er meer komen, krijg je vaak veel jeuk. Je kunt ontdekken of je hoofdluis hebt door heel nauwkeurig, pluk voor pluk, het haar te laten controleren. Vooral dicht bij de haarwortel, hier legt een hoofdluis zijn eitjes.

 

Hoe krijg je hoofdluis weg? Hoofdluis krijg je weg door je haar heel goed te laten kammen. Elke dag, twee weken achter elkaar. Dat moet met een kam waarvan de tanden dicht op elkaar staan. De neten kam je het moeilijkste weg. Die zitten namelijk aan het haar vastgeplakt. Maar ook die moet je allemaal wegkammen, anders komen er weer nieuwe luizen. Als je je haar met azijn natmaakt, laten de neten los. Je kunt shampoo of lotion tegen luis gebruiken, maar ook dan moet je elke dag goed kammen. Middelen op basis van dimeticon hebben de voorkeur omdat er geen resistentie kan ontstaan tegen deze middelen. Behandelingen van het haar met een antihoofdluismiddel in combinatie met dagelijks kammen van het haar met een fijn tandige kam gedurende 14 dagen, is bewezen effectief.

 

Op de website van het RIVM is ook veel informatie te vinden over hoofdluis en behandeling van hoofdluis: www.rivm.nl/hoofdluis.

De Koolvlet is samen met dertien andere scholen een onderdeel van Allente. Allente vormt het bestuur voor opvang en onderwijs met een openbaar karakter, algemeen bijzonder en katholiek identiteit in Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar.