Nieuws

09 maart 2018

Vriendschap in kleuren

 (de kleuren van de regenboog).

 

De veertigdagentijd staat in het teken van vriendschap. Vriendschap kent vele vormen en kleuren. Er is de vriendschap tussen mensen onderling, de vriendschap tussen ons en Jezus en natuurlijk de vriendschap, het verbond, tussen God en de mensen. Op de thematafel staan 7 gekleurde kokertjes, die symbool staan voor verschillende aspecten van vriendschap. Zo leer je praten over je vriendschappen, begrijp je beter wat echte vriendschap is en groeien we in verbondenheid met elkaar en met Jezus.

 


In de eerste dagen van de veertigdagentijd staat de kleur ROOD centraal. Rood is de kleur van opletten en van actie. Heb ik wel goed opgelet? Wie zou er (nog meer) mijn vriend of vriendin kunnen worden?

 

De tweede kleur is ORANJE. Oranje is de kleur van vreugde. Vrienden zijn graag samen, ze ondernemen samen activiteiten, brengen tijd met elkaar door. Ze eten samen, ze spelen samen, maken samen muziek of sporten met elkaar. Wat doe jij allemaal met je vrienden? Wat vind je het fijnste?

 

De derde kleur is GEEL. Geel is de kleur van goud, van goud-eerlijk. Bij vrienden kan je jezelf zijn. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. Niet stoerder, vrolijker, bescheidener......

 

De vierde kleur is GROEN. Groen is de kleur van hoop en bemoediging. Vrienden bemoedigen elkaar, geven elkaar hoop en spreken vertrouwen in elkaar uit. Dat kan in woord of gebaar. Hoe laat jij een vriend(in) merken dat je vertrouwen in hem/haar hebt?

 

De vijfde kleur is LICHTBLAUW. Lichtblauw is de kleur van de vergeving. Fouten werpen blokkades op, de vriendschap kan niet meer stromen. Als vrienden elkaar vergeving schenken is er opluchting en nieuwe ruimte. Heb jij het wel eens meegemaakt dat je iets verkeerd hebt gedaan en je dat vergeven werd?

 

De zesde kleur is DONKERBLAUW. Donkerblauw is de kleur van de beschermende nachtelijke hemel. In het donker vertel je makkelijk wat er in je omgaat aan twijfels en vragen. Vrienden vragen elkaar om raad, leggen hun twijfels en vragen bij elkaar neer. Praten er samen over, gaan de diepte in. Wanneer praat jij makkelijk met iemand? Overdag of 's avonds? Welke onderwerpen komen er dan aan de orde?

 

De laatste kleur is PAARS/VIOLET. Paars is de kleur van vriendschap-door-dik-en-dun. Vrienden zijn met elkaar verbonden en hebben veel voor elkaar over. Jezus geeft zelfs zijn leven voor zijn vrienden, voor ons!

 

Bij iedere kleur hoort een versje, dat ook op de thematafel komt te staan.                                                                                                                                                                            

 

Wij zijn op weg naar Pasen!

Onderdeel van Atrium Scholen, voor Katholiek Primair Onderwijs in Langedijk en Omstreken.