Groep 4

Welkom in groep 4!

In de groep hebben we 23 leerlingen.

Op maandag en dinsdag staat juf Annet voor de klas (totdat juf Michelle terugkomt van haar ziekteverlof) en op woensdag, donderdag en vrijdag staat juf Kim voor de klas.

      

Juf Kim                Juf Annet                   Juf Michelle

 

De fruitdagen zijn op maandag en donderdag en we gymmen op dinsdag en woensdag.

 

We zullen regelmatig verslagjes/foto's van thema's en raadsels van grej of the day plaatsen op de site.

 

Leerdoelen komende periode.

Als u graag op de hoogte blijft over onze leerdoelen in groep 4, kunt u onderstaande informatie gebruiken. Als u op de vakken klikt, wordt u doorverwezen naar de juiste pagina op onze website. Hier kunt u dan het betreffende blok opzoeken.

 

Wij zijn op dit moment met de volgende leerdoelen bezig:

Rekenen: Blok 6

Spelling: Blok 6

Taal: Thema Nodig

De vreedzame school: Blok 3

 

Vanwege Corona zien we elkaar helaas niet in de school, de makkelijkste weg om uw vragen te stellen is via de mail. m.cornfield@allente.nl, a.kruidenberg@allente.nl en k.komen@allente.nl 

BERICHTEN

27 nov 2020 - Nieuwe update
Preview foto
Beste ouder(s) en/of verzorger(s),
Het is alweer een aantal weken terug dat jullie een

 

update

 

van ons hebben ontvangen. Graag brengen bij jullie weer op de hoogte van een aantal zaken die momenteel in groep 4 spelen. 
Spelling
Wat hebben de kinderen de afgelopen maanden veel nieuwe spellingcategorieën geleerd! Zij weten nu alles van het hakwoord, het zingwoord, het luchtwoord, het plankwoord, het eer-oor-eur-woord, het aai-ooi-oei-woord, het eeuw-ieuw-woord, het langermaakwoord, het voorvoegsel, het klankgroepenwoord. Momenteel zijn wij bezig met categorie 11, het verkleinwoord. 
Vertellen de kinderen thuis wel eens over deze categorieën? Ze kunnen jullie thuis goed uitleggen wat deze categorieën betekenen en welke regel er bij hoort. 
Thema
Twee weken geleden zijn wij begonnen met een nieuw thema. Het thema heet "hier woon ik". 
In dit thema leren de kinderen:
- over huizen, gebouwen, buurten en symbolen;
- over het leven van mensen; 
- over het leven vroeger en nu;
- over samen maken, samen spelen, samen muziek maken en samen leren. 
Sinterklaas
Afgelopen dinsdag mochten we van Sinterklaas onze schoen zetten. De volgende ochtend hebben we op de gang gewacht totdat iedereen er was, hebben we samen met groep 3 nog een paar liedjes gezongen en zijn toen naar binnen gegaan om te kijken wat er in onze schoen zat.
Het was wel duidelijk dat Rommelpiet en Malle Pietje waren langsgeweest. Rommelpiet had er echt een rommeltje van gemaakt en Malle Pietje had stoelen ingepakt, maar ook schoenen verwisseld, en schoenen verstopt. Gelukkig heeft iedereen uiteindelijk weer zijn/haar eigen schoen kunnen vinden. En hebben alle kinderen een geduldspelletje gekregen.
Het ruikt hier al twee dagen heerlijk in de school! Er zijn twee groepjes kinderen uit groep 4 die pepernoten hebben gebakken. De overige groepjes zijn volgende week aan de beurt.
Vrijdag 4 december komt Sinterklaas op school. Alle kinderen mogen verkleed in een Sint- of pietenpak. Wij kijken al uit naar deze gezellige dag!
Wc-rollen 
Over twee weken willen wij in de klas aan de slag gaan met het maken van een kerst knutsel. Hier hebben lege wc-rollen voor nodig. Wilt u thuis de lege wc-rollen bewaren en deze na Sinterklaas aan uw kind mee naar school geven? Alvast bedankt! 
Tot zover de update.

Als u vragen hebt of er speelt iets waar u ons over wilt spreken, laat het ons weten!

 

 

Met vriendelijke groet,
De leerkrachten van groep 4

24 nov 2020 - Lekker lezen in Sinterklaastijd
Preview foto Vandaag hadden we opeens heel erg veel pietjes in de klas! Deze pietjes mochten natuurlijk ook lekker lezen. Juf Michelle had speciaal voor deze gelegenheid leuke Sinterklaasboeken meegenomen. Zo is lezen wel erg leuk! 

03 nov 2020 - Lekker Lezen
Preview foto Vandaag mochten de kinderen lekker lezen in de klas. Ze kozen een fijn plekje en zijn toen lekker in hun verhaal gedoken. Volgende week dinsdag mogen we weer! 

23 okt 2020 - Update over de afgelopen weken
De eerste weken in groep 4 zijn voorbij gevolgen. Wat hebben de kinderen al veel geleerd!

 

Graag willen wij u in deze update op de hoogte brengen van zaken die spelen of gaan spelen in groep 4.

 

Thema

Afgelopen weken zijn wij in de klas bezig geweest met het thema ‘terug naar de dino’s’. De kinderen hebben van alles over dino’s, de oertijd, de oermensen en de ijstijd geleerd. Wij hebben vrijdag voor de vakantie het thema afgesloten met een museum door de school heen. De kinderen van groep 4 zijn hiervoor aan de slag gedaan met het maken van een tijdcapsule. Wat moet er van deze tijd bewaard blijven om te laten zien wat wij op school allemaal doen? Foto’s hiervan zullen op de website verschijnen.

 

De aankomende weken gaan wij aan de slag met het volgende thema. Dit thema zal gaan over ‘gezellige tradities’. Meer informatie hierover volgt nog.

 

Gym

Wat fijn om te zien dat alle kinderen zo graag gymmen en ook lekker enthousiast meedoen. Bijna alle kinderen lopen ook in gymkleding inclusief goede gymschoenen. Bij een paar is dit helaas nog niet het geval. Omdat veiligheid in de gymzaal een erg belangrijk onderdeel is, willen wij u graag vragen om voor goede gymschoenen te zorgen. Mocht dit om bepaalde reden niet mogelijk zijn, dan horen wij dat graag van u, zodat wij wellicht mee kunnen denken over een oplossing.

 

Emailadressen

Sinds vorig jaar vallen we onder het bestuur van Allente. Sinds afgelopen week zijn om die reden onze emailadressen gewijzigd.

Onze nieuwe emailadressen zijn:

k.komen@allente.nl en a.kruidenberg@allente.nl 

 

Babynieuws:

Zowel Fayah als Jayden hebben de afgelopen week een broertje gekregen. Van harte gefelicteerd. Wij wensen jullie veel geluk met de kleine mannetjes!

 

Met vriendelijke groet,

Kim en Annet


19 okt 2020 - Thema - gezellige tradities
Deze week beginnen wij met het thema 'Gezellige tradities'. In dit thema ontdekken de kinderen welke gezellige tradities er in Nederland zijn rondom de wintermaanden en wat er allemaal bij deze gezellige tradities hoort. Het gaat hier met name om het Sinterklaasfeest en Kerstmis. Het wordt een heel gezellig thema, waarin de kinderen veel leren over de achtergrond van deze tradities.

 

In de lessen ontdekken de kinderen hoe de seizoenen ontstaan en wat er in hun leven verandert tijdens de donkere dagen. Ook ontdekken ze hoe je pepernoten zelf maakt en wat er allemaal bij het Sinterklaasfeest hoort. Verder ontdekken ze waarom we eigenlijk kerst vieren. 

 

In het eigen onderzoek maken of bedenken de kinderen iets waarmee ze een gezellige kerst in de klas kunnen vieren. Daarnaast gaan de kinderen zich in groepjes verdiepen in één gezellige traditie door gebruik te maken van onder andere de digitale vaardigheden. Als afsluiter zullen de kinderen de onderzoeken aan elkaar presenteren. 

 

Het thema biedt veel aanknopingspunten voor leuke gesprekken thuis. De donkere dagen voor kerst zijn vaak gezellige maanden, ondanks dat dit wellicht dit jaar anders zal zijn dan voorgaande jaren. In dit thema gaat het met name over typisch Nederlandse tradities die wij
hebben in deze tijd. Van boerenkool met worst tot Kerstmis. En van pepernoten tot warme
chocolademelk. Kortom een thema vol warmte en gezelligheid.

 

Wij zullen u via de website op de hoogte houden van de themalessen. 


19 okt 2020 - Taal - Zweeds loopspel
De kinderen hebben vandaag de woordenschat van het thema 'onderweg' van taal herhaald door middel van een Zweeds loopspel. In de aula waren 21 meerkeuzevragen te vinden. De kinderen werkten in een tweetal. Eerst zoekt de ene een vraag in de aula en beantwoordt deze (de andere wacht in de klas), dan zoekt de andere een vraag in de aula en beantwoordt deze. Wat een enthouasistme! En wat vonden de kinderen dit een leuke manier om de woordenschat van het thema nog een extra keer te herhalen. 

Bijbehorende foto's kunt u vinden onder het kopje 'fotoalbums van groep 4'. 


25 sep 2020 - Kinderboekenweek
Kinderboekenweek 2020
 

Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid.

Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken werelden uit het verleden door het lezen van boeken!

Heb jij het lied al gehoord van kinderen voor kinderen? Hiermee zullen wij woensdag 30 september de Kinderboekenweek op school openen. 
In de klas kiezen wij een specifiek thema om over te werken. Dit zal resulteren tot een museum in school. De kinderen zullen deze bezoeken met juf. Er zullen foto's worden gemaakt zodat ook ouders een kijkje kunnen nemen.  Deze foto's zijn achteraf op de website te zien. 

Helaas is er dit jaar geen kleedjesmarkt om boeken te verkopen. 
We sluiten op vrijdag 9 oktober de Kinderboekenweek af met een museumbezoek en met het ingestudeerde lied. 

07 sep 2020 - Thema: terug naar de dino's
Afgelopen week is het thema Terug naar de dino's van start gegaan. In de geschiedenislessen vanaf groep 5 wordt het verleden vanaf ongeveer 10.000 jaar v.Chr. behandeld. Maar mensen bestonden al ver vóór deze tijd. En de aarde is zelfs 4,57 miljard jaar oud. De oertijd is een lange periode die het onderzoeken waard is!

 

In de drie lessen:
• maken de kinderen kennis met de dinosaurussen en de tijd waarin die leefden;
• ontdekken ze hoeveel ons gedrag lijkt op dat van onze voorouders: de aapmensen;
• leren ze over dieren en mensen in de ijstijd;
• leren ze wat een fossiel is.

 

In het eigen onderzoek:
• bedenken de kinderen wat zij in een tijdcapsule zouden willen stoppen om te laten zien hoe wij in deze tijd leven.

 

Dit thema biedt veel leuke aanknopingspunten voor een museumbezoek. In Naturalis zijn de skeletten van een mammoet en een T-Rex te zien. En er is daar veel te ontdekken over de oertijd. Ook is het leuk en leerzaam om eens samen door het kamp van de jagers-verzamelaars in het Archeon te lopen.


Het is fijn als de kinderen thuis leuke boeken of voorwerpen over de oertijd hebben. Die kunnen ze dan mee naar school nemen. We kunnen ze gebruiken in de les of op de thematafel.


01 sep 2020 - Informatie begin groep 4
Beste ouders/verzorgers,

 

Helaas kunnen we u nog niet in school ontvangen. 

Daarom willen we u met deze presentatie de nodige informatie geven over groep 4.

Als u nog vragen heeft, belt of mailt u ons dan gerust.

 

 

Met vriendelijke groet,

Kim en Annet 


28 aug 2020 - Grej of the day zonnebloem
Vandaag hebben we onze eerste Grej of the day(grej is Zweeds voor ding) gehad.

 

Het raadsel was: een bloem met soms wel 500 zaden.

Het antwoord: een zonnebloem.

 

Na de les hebben de kinderen en zonnebloem getekend. Enkele foto's hiervan zijn te zien bij het kopje foto's.

 

Fotoalbum:

20200828_133316.jpg 20200828_133736(1).jpg 20200828_133327.jpg 20200828_133308.jpg

De Koolvlet is samen met dertien andere scholen een onderdeel van Allente. Allente vormt het bestuur voor opvang en onderwijs met een openbaar karakter, algemeen bijzonder en katholiek identiteit in Heerhugowaard, Langedijk en Alkmaar.